Projecte de Gènere

Transversalitzant la perspectiva de gènere al nostre dia a dia.

El 1997 es va inaugurar el Centre Cívic Sagrada Família amb l’encàrrec d’especialitzar-nos en temes de “dona”. Vam emprendre aquest camí obrint les portes a noves artistes, fent visible el seu talent, reflexionant sobre la situació de les dones d’aquí i d’arreu, i recuperant la veu d’aquelles a qui la història no havia fet justícia.

Fins que l’any 2013 vam decidir que volíem fer un pas més i engegar un projecte realment transformador: iniciar un procés de transversalització de la perspectiva de gènere dins del centre cívic. I així va néixer el nou projecte d’especialització de gènere i igualtat que us presentem en aquest blog.

Aquest projecte segueix una doble línia de treball, d’una banda apostant fort amb la nostra programació cultural i de tallers, i de l’altra, oferir a l’equip una formació de gènere continuada que ens permetés identificar accions per incorporar la perspectiva de gènere dins els nostres perfils professionals.

Hem creat aquest blog amb la idea de difondre el nostre projecte i també oferir recursos a les i els professionals de la gestió cultural per anar més enllà. Així doncs, hi trobareu la Guia Lila – “Recomanacions per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els centres cívics a partir de l’experiència del Centre Cívic Sagrada Família del Districte de l’Eixample”– on hem ajuntat i resumit la feina que hem fet al llarg d’aquests anys. I també d’altres guies que hem elaborat sobre temes específics que treballem aquí al Centre Cívic, com la coeducació o la comunicació.

A més a més, hi trobareu un ventall d’espectacles que hem programat tenint en compte la perspectiva de gènere, per si en voleu programar algun. També teniu l’opció de fer-nos arribar les vostres propostes si sou una companyia compromesa amb els valors del feminisme i la igualtat. I dins el blog també hem elaborat un recull d’entitats, serveis i recursos sobre les diferents línies temàtiques sobre les quals hem aprofundit en el nostre projecte d’especialització de gènere per ampliar la mirada.

I per acabar, dir-vos que estem obertes a noves veus i propostes, perquè aquest és només el principi d’un camí que volem fer plegades!

Blog

Notícies sobre el projecte i reflexions entorn del gènere

En clau de gènere

Si t’interessa el tema o bé vols programar una activitat amb perspectiva de gènere, et recomanem…

Les nostres guies

Reculls per respondre a “com podem incorporar la perspectiva de gènere en les nostres tasques del dia a dia?”

Altres guies del Centre Cívic Sagrada Família

Propostes per a la intervenció coeducactiva als Casals Infantils - 2015

Assessorades per les professionals de CoeducAcció, l’equip del Casal Infantil va plasmar en aquesta guia unes pautes per incorporar la coeducació al dia a dia del Casal.
Descarrega

Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en el treball del Centre Cívic Sagrada Família - 2015

El 2015 va redactar la primera de les guies amb la idea de concretar tot el procés viscut i les reflexions que sorgides de l’equip.
Descarrega

Decàleg per fomentar la transversalitat de la perspectiva de gènere al treball del Centre Cívic Sagrada Família - 2017

Amb la voluntat de sintetitzar les principals pautes necessàries per incorporar la perspectiva de gènere als equipaments culturals, vam elaborar aquest decàleg.
Descarrega

Guies amb les quals hem col·laborat

Guia Comunicar en femení. Recomanacions per a una comunicació no sexista - 2016

Amb la Marta Corcoy, la Laia Serra i la Vanessa Teixidor de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’equip de comunicació vam elaborar aquesta guia sobre comunicació no sexista.
Descarrega

Guia sobre gènere i comunicació en xarxes socials i webs - 2016

La comunicació ens semblava un tema prou important on aprofundir encara més, focalitzant-nos amb les xarxes socials i la web acompanyades per les professionals de Pandora Mirabilia.
Descarrega

Recursos

Molta informació interessant i recursos perquè puguis fer-los servir

• Territori

Biblioteca de l’Eixample ubicada al Centre Cultural Sagrada Família, compta amb un important fons LGTBI.

T · 93 450 87 33
C/Provença 480, 08025 Barcelona
b.barcelona.sf@diba.cat
ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibsagradafamilia/ca

Inaugurat el 2019, és l’equipament de referència en temática LGTBI de Barcelona. Ofereix  serveis d’informació, orientació i atenció directa, i un programa cultural, d’acció comunitària i sensibilització.

T · 93 880 51 11
C/ Compte de Borrell 22, 08015 Barcelona
info@centrelgtbibcn.org
ajuntament.barcelona.cat/lgtbi/ca/serveis/centre-lgtbi-de-barcelona

• Atenció a les dones

Hèlia és una associació que oferix suport a les dones supervivents de la violència masclista fins a aconseguir la plena reparació i recuperació del mal sofert.

T · 691069629 (atenció general)
T · 654850527 (atenció a les dones)
C/ Padilla 208-210, baixos 08013 Barcelona
helia@heliadones.org
atencio@heliadones.org
heliadones.org

La fundació treballa per fer efectiu el dret a la salut des d’una perspectiva holística, integral i feminista, al voltant de la comunitat, la infància i l’adolescència, les dones i les persones grans.

T · 669 05 75 40
C/ Gran de Gràcia 77 ppal 1ª, 08012 Barcelona
aroa@fundacioaroa.org
fundacioaroa.org

• Coeducacció

Cooperativa que treballa per a la incorporació d’una perspectiva de gènere i feminista a l’educació, per construir col·lectivament una societat lliure de violències, atenta a la diversitat i que situï la cura i el benestar de les persones al centre.

T · 93 531 78 31
C/Pare Secchi, 6 – 08030 Barcelona
info@coeducaccio.coop
coeducaccio.coop

L’associació té l’objectiu de generar una transformació social i política per tal que totes les persones puguin gaudir de la seva sexualitat de forma plaent, saludable i lliure de violències masclistes.

T · 93 268 14 84
C/ del Carme 16, 08001 Barcelona
sidastudi.org/ca/contacta
sidastudi.org/ca/homepage

Treballa per contribuir a una transformació social amb perspectiva comunitària i feminista per tal de prevenir i erradicar les violències de gènere, promoure l’educació afectiva i sexual, i la coeducació.

T · 93 179 70 92
C/ Trafalgar, 48 Local 2 interior, 08010 Barcelona
info@candela.cat
candela.cat

• Cultura

Davant l’evidència de la existència real d’un problema de manca de paritat (informe sobre la programació cultural 2016-2017 de l’Ajuntament de Barcelona) la guia vol ser una eina pràctica i propositiva de sensibilització, detecció de problemàtiques i posada en comú de propostes per a una programació cultural paritària.

ajuntament.barcelona.cat/dones/sites/default/files/documentacio/quadern_politica_cultura2_baja.pdf

• Comunicació

Es vol aconseguir una comunicació lliure d’estereotips i prejudicis i que sigui respectuosa amb els col·lectius oprimits i/o vulnerabilitzats, ja que aquest marc és essencial per a una bona convivència. Reflectir la diversitat i la pluralitat de la nostra societat també en el llenguatge ens ajudarà a construir un món més just i igualitari.

ajuntament.barcelona.cat/guia-comunicacio-inclusiva/pdf/guiaInclusiva-ca.pdf

Recull pràctic de consells per utilitzar de manera no sexista el llenguatge, com a pas important per construir un món més just i igualitari i recomanacions de bones praxis per escollir les fotografies més adients i per generar continguts que siguin inclusius per fomentar la participació femenina i corregir la tendència a un enfocament androcèntric dels relats.

ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/sites/default/files/decaleg-llenguatgeinclusiu-v20.pdf