De 0 a 3 Infants a casa

Conviure amb les persones més menudes de la família durant el confinament, és tot un repte que es pot convertir en una oportunitat. En aquest nou apartat dedicat a la petita infància, us proposem eines, recursos i informacions que us poden ser útils durant el confinament.

Activitats

En aquest apartat trobareu un munt de propostes per fer en família
De 0 a 3 Infants a casa

Dibuixos amb les mans

Als infants els encanta dibuixar i pintar, tenen una imaginació esplèndida que posen en pràctica cada dia, però en dies que estan menys inspirats proposem provar la tècnica per crear personatges a partir de les mans, us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Puja al meu coet

Us proposem un experiment molt curiós i divertit amb un globus. Només calen 4 materials molt senzills i podrem gaudir d’una estona de màgia. Us imagineu que podeu fer? Podreu veure desplaçar-se els objectes per si mateixos. Com? Mireu! mireu!
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Tenis

Realitzar un partit de tennis a casa és possible sempre que ho facis amb globus. Els infants passaran una entretinguda estona fent esport casolà, fent volar la seva imaginació per tal de crear els seus materials.
Sí, hi vull jugar!
De 0 a 3 Infants a casa

Construccions

Construïm un castell? Una torre o un avió? Amb les construccions podem crear tot allò que ens vingui de gust només cal fer volar la imaginació i tenir a l’abast material. Podem utilitzar esponges de totes les mides i provar-ho sobre aigua. Ens remullem?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Pal de pluja

La música connecta els infants des de ben petits, estimula el seu desenvolupament coneixent sons i melodies que representen amb el seu cos, instruments o veus. Viuen la música a través dels sentits, que és un mitjà d’expressió d’emocions. Us animeu a fer aquesta manualitat tan engrescadora?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Pintura voladora

Proposem una activitat d’expressió artística, molt senzilla i divertida. Amb només pintura, una cartolina i una palleta podreu fer la vostra creació. Bufant la pintura es repartirà per la superfície i els infants podran anar descobrint la nova creació, també es poden fer barreges de colors per tal de veure diferents combinacions. Us ve de gust?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Les ombres del contes

Us proposem un recurs per utilitzar mentre expliqueu contes però aquesta vegada amb llum, podreu representar els personatges dels vostres contes i interactuar amb ells mentre expliqueu la història. De ben segur que creareu un conte ben divertit i amb moltes variacions. Us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Tiralota

Us proposem una manualitat molt senzilla amb material reciclat de segur que teniu a casa, amb l’ànima del rotlle de paper de vàter, paper i un globus farem un tirador per encistellar pilotes de paper. Posaran a prova la seva habilitat i motricitat fina per tal de fer volar la pilota. Us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Ampolles musicals

De ben segur que als vostres infants els agrada la música, a l’espai De 0 a 3 seguim el ritual de la rotllana amb diverses cançons que no perdonem cap setmana, ja que són molt esperades. Aquesta vegada us proposem fer instruments per acompanyar les cançons amb ritme.
Sí, i tant!
De 0 a 3 Infants a casa

L’art d’embrutar-se

L’art és el mitjà d’expressió per a moltes persones. Per als infants és una via per canalitzar emocions, plasmar la imatge que tenen d’ells mateixos i experimentar sensacions i traços a partir del propi cos. Us proposem que us poseu còmodes, busqueu un lloc on poder expressar-vos a partir de pintura i paper, després la rentadora farà la seva feina. Us animeu?
Sí, ho vull probar!
De 0 a 3 Infants a casa

Numeriçó

Sabeu perquè serveixen les punxes dels eriçons? Per protegir-se dels seus depredadors, ja que sense elles no poden sobreviure. Us proposem un joc per treballar el llenguatge lògic-matemàtic amb un el numeriçó, està molt trist perquè li falta una part del seu cos molt i molt important, hem de completar-lo a partir dels nombres perquè pugui recuperar les seves punxes. Us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Pintura gelada

Una de les coses que els hi agrada més als infants és pintar, i ara que ha arribat la primavera i fa bon temps podem unir la pintura amb una altra cosa que els encanta que és l’aigua en totes les seves formes. Per això us proposem aquest taller de pintura fresca que podeu fer a casa.
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Animals del món

Com hem pogut comprovar a molts de vosaltres us agraden molts els animals, n’hi ha de moltes tipologies però n’heu pogut veure alguns de diferents? Estan al seu entorn o tancats en gàbies? Volem compartir aquest recurs de “Mares i Pares” on podreu veure a partir de webcams una gran varietat d’animals salvatges en el seu hàbitat. Us ve de gust? Doneu-li una ullada
Sí, ho vull veure!
De 0 a 3 Infants a casa

Camí sensorial

Voleu fer una proposta manipulativa i sensorial? Us ve de gust crear el vostre propi recorregut? Us proposem inventar un camí sensorial amb els més petits, podeu escollir els materials i sensacions que vulgueu generar en el vostre circuit per passar una estona divertida i gaudir de les sensacions finals. Us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Collage de textures

A partir del blog de Mama Extraterrestre hem conegut aquesta proposta que volem compartir. Com ja hem comentat alguna vegada els infants exploren el seu context a partir dels sentits i una vegada més oferim una activitat que poden fer els infants amb material fungible a casa. L’autora recomana llegir el post com a guia per a poder crear les vostres pròpies activitats artístiques respectuoses i conscients adaptades als vostres infants.
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Decorem pedres

Els infants són uns grans exploradors, volen conèixer l’entorn que els envolta a partir de vivències, persones i objectes que els marquen i algunes vegades troben tresors que els agrada conservar. Per això us proposem decorar aquelles peces que troben i conserven d’experiències especials.
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Motrihabilitat

En l’etapa de 0 a 3 es desenvolupen moltes capacitats i habilitats per tal de poder realitzar la gran majoria d’accions autònomament. La motricitat fina és utilitzada en moltes de les accions de la vida quotidiana, per això us proposem aquest taller que hem realitzat a l’espai on podeu treballar-la a partir de materials molt senzills.
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Experimentem amb líquids

Els infants de 0 a 3 anys els agrada molt experimentar, a l’espai ho fan regularment i quan apareix aigua exploren, descobreixen, alguns riuen, altres s’enfaden i passen per mil i una emocions. Però el que no es pot negar és que gaudeixen moltíssim. Amb el bon temps us proposem que realitzeu aquesta activitat amb material que segur que tots teniu a casa. Us animeu?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Transvasaments amb arròs

Com ja hem comentat en alguna ocasió l’experimentació és una eina de descoberta del món pels infants, a partir dels seus sentits coneixen els materials. Aquesta vegada us proposem que ho facin a partir d’arròs, l’elaboració és tot un experiment per a ells i el resultat és genial. Us ve de gust provar-ho?
Sí, ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Minimons

Per als que ho desconeguin, els minimons són representacions de mons reals o imaginaris creats a partir de peces soltes i altres elements que poden ser més representatius i que conviden al joc simbòlic. Els infants tenen una imaginació magnifica per fer creacions a partir de materials que tenen al voltant, us deixem una mostra del minimon dels animals i la natura.
Juguem!
De 0 a 3 Infants a casa

Air-tap

En aquesta proposta us oferim un joc d’habilitat que tracta de moure els taps dins dels rotllos fent coincidir el número del tap amb el del rotllo a partir d’una ampolla. Haureu de concentrar-vos molt per aconseguir aquest petit repte. Us animeu?
Ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

Pasta de sal

A l’espai de 0 a 3 experimentem amb un munt de recursos, un dels preferits per molts infants és la pasta de sal. És un bon recurs per fer a casa durant aquests dies amb ingredients que tots tenim a la cuina. Podeu preparar-la amb els més petits, ja que gaudeixen des de la preparació fins la manipulació. Així que per demanda popular us deixem la recepta.
M'hi apunto!
De 0 a 3 Infants a casa

Perruqueria creativa

El taller que us oferim és una proposta pels més petits, a partir de rotlles de vàter, paper i tisores ens convertirem en els perruquers/es més creatius. Desenvoluparem la psicomotricitat fina a partir d’una eina temptadora, les tiroses. Us ve de gust canviar de look?
M'hi apunto!
De 0 a 3 Infants a casa

Cursa de cotxes

Els cotxes són una gran afició de molts infants, hauran jugat amb cotxes de diferents materials, mides i colors però i si aquesta vegada el creen nosaltres mateixos a partir de material reciclat. Com ja sabeu és una de les nostres debilitats, reciclar ens permet poder dissenyar, pintar i construir els nostres objectes amb nostre gust. Qui s’hi apunta?
M'hi apunto!
De 0 a 3 Infants a casa

Cucs de gelatina

Als més petits els encanta experimentar, viuen en una fase de descobrir a través dels sentits, per això us oferim una proposta divertida que us portarà a conèixer noves textures a través d’aliments quotidians.
Mmmm... ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

El petit ballarí

El moviment és la base del desenvolupament dels infants, els més petits s’inicien a desplaçar-se gatejant, rodolant o arrossegant-se, però quan comencen a caminar és al·lucinant. Sabem que moure’s és allò que més els agrada i quan s’atreveixen a deixar-se portar amb el ball, és divertidíssim. Només cal música i moltes ganes de passar-ho bé.
A ballar!
De 0 a 3 Infants a casa

Experimentació amb espaguetis de colors

A l’espai de 0 a 3 infants en família oferim propostes com aquestes per tal que els infants puguin explorar a partir dels sentits, mitjançant la manipulació els infants construeixen aprenentatges afavorint el desenvolupament físic, cognitiu i emocional. Per això donem importància al joc lliure i oferint espais com aquests de manera que els infants puguin conèixer el món a través d’activitats sensorials.
Anar-hi

Material audiovisual

Aquí teniu un recull de vídeos per passar-ho d’allò més bé
De 0 a 3 Infants a casa

Popi

Popi, un hipopòtam molt petit que està a la nostra família des de fa molts anys ha volgut participar de les nostres edicions i explicar-vos amb molt detall les estacions de l’any. Les coses que es poden fer, que succeeix en cadascuna d’elles, i sobretot el que més li agrada fer al nostre protagonista.
El vull veure!
De 0 a 3 Infants a casa

``La campeona mundial de mantenerse despierta``

Us oferim la nostra versió del conte de Barbara Fiore “La campeona mundial de mantenerse despierta”. La història d’una nena a qui li toca anar-se a dormir, però que abans de poder fer-ho ella mateixa ha d’aconseguir que es quedin adormits tots els seus animalets. Així que perquè es quedin adormits ha d’enginyar-se-les per a portar-los dissimuladament al llit. Creieu que ho aconseguirà?
El vull veure!
De 0 a 3 Infants a casa

Gira Gira Piruleta

En el següent film us proposem una manualitat molt senzilla. Sabem que els contes són un recurs molt demandat pels infants, amb el “gira gira piruleta” podreu crear els vostres propis personatges per acabar representat aquells contes preferits dels vostres infants. Podeu fer mil adaptacions per tal de fer-lo ben divertit. Podeu consultar-lo en el següent enllaç:
Ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

L'avi Tomeu

A partir de la cançó de “L’avi Tomeu” del compositor Jordi Tonietti, l’equip d’educadors de l’espai de 0 a 3 ha versionat aquesta melodia. Esperem que us agradi aquesta adaptació creada per a infants i famílies.
La vull veure!
De 0 a 3 Infants a casa

L'ampolla màgica

A l’espai de 0 a 3 tenim un recurs que agrada molt als infants, per això hem creat “L’ampolla màgica” de manera que els infants puguin gaudir-lo a casa. Voleu crear la vostra? Només cal que seguiu el pas a pas.
Ho vull provar!
De 0 a 3 Infants a casa

De què fa gust la lluna?

Coneixeu el conte de que fa gust la lluna? És un llibre tan rodó i saborós com la lluna plena. La història tracta dels animals de la selva els quals ens mostraran com les coses compartides sempre fan millor gust. Podreu veure la representació del conte elaborada pels educadors de l’espai de 0 a 3.
Llegim-lo!
De 0 a 3 Infants a casa

El lleó vergonyós

“Hi ha un lleó molt vergonyós, que ni surt quan es fa fosc. Va tot el dia mirant al terra, i té les galtes ben vermelles”… Pot ser així de primeres, i sense música, no us sonen aquestes frases, però són el començament d’una de les cançons del “Pot Petit” que estem segurs que els vostres fills/lles reconeixeran molt ràpidament. Nosaltres aquests dies hem intentat fer amb molt d’afecte el nostre propi homenatge a aquest lleó vergonyós. Esperem que us agradi tant com a nosaltres fer-ho.
Anar-hi

Articles

En aquest espai tranquil, hi trobareu algunes lectures i reflexions que us proposem
De 0 a 3 Infants a casa

L’educació ambiental desde ben petits

La infància és una època molt important pel desenvolupament dels infants, s’estableixen les bases de la persona, la descoberta de l’entorn i del funcionament de la vida per tal d’adaptar-se. En les accions quotidianes els infants imiten les conductes de comportament de les persones que tenen a prop i la forma d’actuar dels seus referents per saber com desenvolupar-se en els diferents àmbits. És per això que els adults tenim un paper molt important a l’hora de mostrar patrons, ja que els més petits es fixen en els petits detalls i els acaben reproduint, si des d’edats primerenques oferim altres models més respectuosos es probable que en un futur siguin adults sensibilitzats i responsables en tots els aspectes.
En relació amb l’educació ambiental succeeix el mateix, és un aspecte important a tenir en compte per la cura del planeta i el futur dels infants, a partir dels costums que podem implementar a casa com pot ser la cura i el respecte per la natura i els animals, el reciclatge o la tècnica de les 3es R (reciclar, reutilitzar i reparar) pot inculcar una consciència cap al món, reflexionant sobre el consumisme, la solidaritat i la cooperació pel bé comú.
El canvi climàtic és una realitat i els infants són conscients de què és i com podem evitar-lo, a les escoles, en el temps de lleure i d’altres espais educatius conscienciem als petits del que poden fer per aturar o millorar aquesta situació que no és reversible però entre tots podem contribuir a millorar la situació. Cal unir esforços i recursos per prioritzar els objectius col·lectius i no centrar-nos en els individuals, que moltes vegades no respecten a la resta d’éssers vius del planeta.
El vull llegir
De 0 a 3 Infants a casa

El paper d'avis i àvies en l'educació

En aquesta època tan excepcional que estem vivint, ens ha fet aturar-nos. En un moment en què no podem sortir al carrer, passejar, corre, veure amics i família, consumir en botigues o restaurants, no ens ha quedat un altre remei que retrobar-nos amb nosaltres mateixos. Uns han optat per reflexionar o expressar les emocions a partir de l’art, altres per fer totes aquelles coses que no tenen temps de fer amb el ritme de vida frenètic que portem, altres de cuinar i altres per reconnectar o conèixer noves aficions que tenim per descobrir.
En el que han coincidit moltes persones és que hem tingut temps per reflexionar sobre el que volem i les nostres prioritats en la vida, i en aquests moments és quan ens adonem de les coses més rellevants de la vida, del que necessitem veure a la nostra gent, compartir amb ells, però sobretot donar valor a una abraçada, una acció tan simple però tan reconfortant en moments difícils.
Molts de nosaltres hem estat distanciats dels nostres familiars, persones amb les quals no convivim però són molt properes com pares i mares o avis i àvies. En la vida quotidiana son molt presents, i més quan hi ha nets/netes, que són els primers a donar un cop de mà en la cura dels infants, malalties per tal d’afavorir la precària conciliació familiar.
Però quin paper han de tenir els avis i àvies en l’educació dels nets/es? La Xarxa d’educació lliure ofereix aquest recurs de criatures on posa el focus en el rol dels avis i àvies, i posar en valor tota la feina que fan amb la millor voluntat.
El vull llegir
De 0 a 3 Infants a casa

28/5 Celebrem el Dia Internacional del Joc

El proper dijous 28 de maig se celebrarà el Dia Internacional del Joc. El joc ha evolucionat al llarg de la seva trajectòria, ha anat canviant de concepte i el valor que se li atorga, actualment pren un paper molt important a causa de les investigacions que s’ha realitzat focalitzant-lo al centre del procés d’aprenentatge dels infants. Són múltiples els beneficis que genera però principalment promou el desenvolupament a partir de les hormones del plaer que se segreguen durant el joc les quals impulsant connexions neuronals afavorint l’aprenentatge, la memòria i les estructures mentals.
Tan important és el joc, com els materials que l’acompanyen. Catorze ha publicat una notícia sobre un recorregut audiovisual de les joguines que han marcat cada generació, oferint així una visió de l’evolució de les joguines a nivell de materials, qualitat, innovació entre altres aspectes. Podem trobar des de nines i baldufes fins a gossos teledirigits. Com afirma l’autor hi ha moltes formes de jugar i cada generació ha fet la seva i cada una és característica de l’època, segons les circumstàncies que tenia cadascuna. Entre els mítics hem trobat a faltar la nina Rosaura o el cinexin, i vosaltres, quin era el vostre preferit?
En relació amb el dia internacional del joc i els casals infantils de l’Eixample hem preparat una jornada virtual plena d’activitats per a tots els gustos. Pròximament, hi haurà més informació sobre el dia internacional del joc a l’apartat del casal infantil.
El vull llegir
De 0 a 3 Infants a casa

Abraçar les emocions

Aquesta setmana amb relació al Dia internacional de les famílies, compartim un article de l’associació “Arae viure és aprendre” que ja han participat en el cicle de conferències de petita infància.
Abraçar les relacions reflexiona sobre el concepte de cures que té una estreta unió amb les famílies, però no únicament es tracta de cuidar els més petits, l’autor dóna èmfasi en la cura de les relacions, entre adults, entre adults i infants i entre famílies en general. En la petita infància és fonamental la cura, l’atenció a les emocions i la descoberta del context que formen la personalitat de l’infant, però com a pares també passen moltes coses, per això és necessari teixir vincles entre familiars, amics i professionals. És una etapa molt intensa però es tracta d’establir vincles entre els progenitors, que ajudin a contenir emocionalment les famílies, les quals es converteixen en potenciadors dels bons vincles interns. Generant espais de trobada, les famílies poden trobar-se, perquè és necessari compartir inquietuds, cuidar-se els uns dels altres, acompanyar-se des del respecte i l’empatia.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Sobre el hàbits de cura en educació

Com hem nomenat en altres ocasions el Centre Cívic Sagrada Família està especialitzat en gènere i igualtat, i a l’Espai de 0 a 3 Infants en família també treballem transversalment aquesta temàtica. Un dels aspectes que es tenen en compte a l’hora de programar els tallers i activitats diverses que oferim és la conciliació laboral, entenen que les cures són l’eix vertebrador de les famílies, són bàsiques en la vida de totes les persones i hem de donar cabuda aquestes facilitant principalment la conciliació laboral, a més d’oferir horaris diversos per poder gaudir de temps personal d’oci propiciant espais infantils en la seva durada.
Miquel Àngel també destaca que és important promoure els vincles i la parentalitat positiva en la infància, en espais familiars o espais educatius per a mares i pares, per promoure la xarxa entre famílies, acompanyant aquesta nova etapa tot compartint vivències i inquietuds sobre la criança.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Caminant la criatura se sent lliure

Fa pocs dies que els infants poden sortir al carrer, aquest confinament ens ha canviat les prioritats i estem donant importància a aspectes de la vida quotidiana com passejar a l’aire lliure que abans donàvem per fet que no deixaríem de fer mai. A “l’Ofici d’Educar” de Catalunya Ràdio, han parlat sobre què aprenen, descobreixen i desenvolupen les criatures quan caminen. Diversos professionals que estan en contacte directe amb criatures aporten la seva mirada sobre aquest tema.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Sobre moviment i sensorialitat

En el cicle de conferències de la petita infància va participar Pas d’infant i ara ens fa arribar aquest contingut sobre moviment i sensorialitat per acompanyar els infants en el confinament. En ell podem trobar recursos i materials per fomentar experiències sensorials, aspectes del benestar i desenvolupament infantil.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Confinament ecològic

Així és com Carlos González ha anomenat el seu article on pretén reflexionar sobre la situació tan excepcional que estem vivint. La vida frenètica que portàvem fins ara tenia moltes persones pendents de la feina, les tasques de la llar i altres obligacions, i deixava poc temps per la família i els amics.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Control d'esfínters

A la primavera, moltes famílies es plantegen la retirada del bolquer com un objectiu abans de començar l’escola. Són moltes les persones que es troben en aquesta situació i de vegades aquesta etapa es viu com una preocupació, s’ha comentat durant molt de temps que els infants al voltant dels dos anys han de deixar d’utilitzar bolquer i aquesta creença encara perdura en l’actualitat.
Per això hem volgut oferir-vos la mirada respectuosa d’una professional que dóna una sèrie de premisses que poden ajudar en el procés del control esfínters. Una de les valoracions que ens deixa clar Miriam Tirado en el seu article, és que hem de mantenir paciència i respectar el ritme evolutiu dels nostres infants.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

La coeducació en la petita infància

De 0 a 3 infants en família, és un espai per compartir joc entre infants i adults principalment, però també es genera un espai d’escolta activa, un espai per compartir vivències, opinions, ideals, expectatives i inquietuds. Apareixen temàtiques d’interès sobre criança i educació entre els adults, de les que se’n parla i es debat, i de vegades també ens acompanyen professionals d’àmbits concrets per aprofundir en algunes questions. Un dels tallers que es va realitzar a l’espai tractava la coeducació en l’etapa d’educació infantil.
En connexió amb els contes i la coeducació us oferim una guia sobre Coeducar en la petita infància a través dels contes, realitzada per l’associació coeducació i altres agents. Ha sigut creada per tal de posar les bases de la prevenció de les situacions de discriminació i desigualtat de gènere i la violència.
Una guia útil per conèixer els aspectes en els que hem de prendre atenció a l’hora de seleccionar contes i històries per transmetre als més petits, tenint en compte el gènere.
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Com pensem quan no tenim paraules

Des de la Fundació Pere Tarrés ens ofereixen una xerrada a càrrec d’Isabel Torras, Professora de la Facultat d’Educació i Treball Social Pere Tarrés sobre el procés cognitiu dels nadons. ” Com pensem quan no tenim paraules”
M'interessa
De 0 a 3 Infants a casa

Les adaptacions a càrrec de Pere Juan

Des de la Xarxa d’Educació Lliure ens ofereixen una xerrada que es va realitzar a l’escola Teixidores de Gràcia, a càrrec de “Pere Juan Duque” sobre les adaptacions dels infants, oferint una mirada respectuosa i conscient per tal d’acompanyar les famílies en aquestes situacions.
Anar-hi
De 0 a 3 Infants a casa

El confinament amb nenes i nens d’1 a 3 anys

Durant el confinament, moltes persones conviuen en família, compartint espais i materials. És necessari tenir una mirada especials amb els més petits, per aixo us proposem la lectura d’aquest article publicat al blog de Jugar i jugar, on Sònia Kliass ens dona algunes pautes per gestionar el confinament amb nenes i nens d’1 a 3 anys.
Llegir-lo