Casal Infantil a casa

Des del Casal Infantil seguim al vostre costat i per això us oferim propostes, recursos i reptes en aquest nou apartat:

Activitats

Casal Infantil a casa

Fes planters amb material reciclat

A l’Aula Ambiental treballen per tal de crear objectes amb materials reciclats i tenir cura del medi ambient. Aquesta vegada us ofereixen un planter ben curiós. Ús bé de gust plantar plantes als vostres balcons o terrases? Animeu-vos!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Experiment amb un globus

Com sabem que us agraden els experiments us proposem un de ben divertit amb un globus, una palleta, una corda o fil de llana i zelo. Us imagineu que podeu fer amb aquests materials? Podreu veure desplaçar-se els objectes per si mateixos, com? Mireu el següent enllaç:
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Siluetes amb les mans

Al casal hi ha molts infants que els encanta pintar i dibuixar, tenen una imaginació esplèndida que posen en pràctica cada dia, però hi ha dies i dies, alguns d’ells no esteu gaire inspirats, per això us proposem una tècnica per crear personatges a partir de les vostres pròpies mans, ho voleu provar?
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Púding de pa sec

Us proposem una activitat que us encanta fer al casal, taller de cuina de púding de pa sec, una recepta molt senzilla per fer menjar d’aprofitament. L’aula ambiental sagrada família us deixa el pas a pas, mireu, mireu…
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

El joc de l'oca

Us oferim un joc tradicional, segur que tots coneixeu l’oca, aquesta és personalitzada per l’equip del casal infantil. Trobareu unes instruccions que haureu de seguir per tal d’aconseguir arribar a la fita. Esteu en forma? Doncs endavant!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Finestra d’Ames

Coneixeu la Finestra d’Ames? Sabeu perquè serveix? És un experiment que funciona a partir d’una finestra de cartolina, un bolígraf, cinta adhesiva transparent, i fil de pescar o fil molt prim. A partir d’aquests materials crearem una il·lusió òptica molt interessant, voleu fer-la, us expliquem el pas a pas.
Ho vull provar!
Casal Infantil a casa

Llibreta reciclada

Com sabeu moltes de les propostes que pensem propicien reutilitzar materials per tal d’ajudar al medi ambient amb la reducció de residus. Com moltes vegades diem al casal, els papers surten dels arbres i sense adonar-nos-en en gastem molts… i si comencem a reutilitzar-los? Sabeu que podríem fer amb ells? A l’Aula Ambiental Sagrada Família han tingut una bona idea. Us ve de gust crear la vostra llibreta a partir de material reutilitzat? Seguiu-nos.
La vull fer!
Casal Infantil a casa

Memojuga

Recordeu les joguines del casal? En tenim una gran varietat, però esteu segurs que les coneixeu totes? Us oferim fer un memori amb els materials del casal, haureu de concentrar-vos i fer memòria per tal de trobar la seva parella.
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Sal i pebre “Caos a la cuina”

Us agraden els experiments? Avui us en proposem un de ben senzill: serieu capaços de separar el pebre de la sal si es barregen? Aquí teniu una tècnica molt interessant per separar elements minúsculs amb l’ajuda d’un globus. Globus? Si ho heu sentit bé! voleu saber-ne més? Seguiu-nos
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Pintura fresca

Una de les coses que més els agrada als infants és pintar. Ara que ha arribat la primavera i fa bon temps, podem unir la pintura amb una altra cosa que els encanta… l’aigua en totes les seves formes. Per això us proposem aquest taller de pintura fresca, us animeu?
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Stop Motion

Coneixeu que és l’Stop Motion? Amb aquesta tècnica d’animació podeu aparentar moviment d’objectes estàtics per mitjà d’una successió d’imatges. Us animeu a fer les vostres pròpies històries i deixar anar la vostra imaginació? Sembla complicat però no ho és!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Mots encreuats

Aquesta setmana us hem preparat un passatemps. Haureu de trobar algunes paraules amagades dins un mar de lletres molt especial. Us animeu?
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Moneders de brics

Ara que ja comença el bon temps i les passejades pel carrer, us proposem fer un moneder per tal de poder guardar els vostres dinerons o d’altres coses petitones. Ja veureu que és molt fàcil de fer i segur que teniu els materials necessaris a casa.
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Aquarel·les naturals

De verdures n’hi ha de molts colors, però sabíeu que amb aquests colors se’n pot fer pintura? L’aula ambiental Sagrada Família ens proposa que pintem amb aquarel·les naturals fetes amb col lombarda. Si voleu saber com, tan sols heu de fer click al següent enllaç!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

La samarreta estampada

Voleu dissenyar la vostra pròpia roba? Teniu una samarreta que ja no feu servir perquè ja no us agrada? Ara li podreu donar un nou ús amb aquesta tècnica d’estampació amb elements que tots teniu a casa. A més reciclarem material que tenim a casa.
La vull fer!
Casal Infantil a casa

El cavall màgic

Segur que heu fet moltes manualitats diferents però heu vist alguna vegada alguna figura de paper que es mogui sola? Us sorprenem amb aquest material molt senzill que podreu fer vosaltres mateixos i podreu fer servir en els vostres jocs, només cal fer volar la imaginació.
Ho vull veure!
Casal Infantil a casa

Tinta invisible

Segur que alguna vegada heu volgut escriure un enigma o missatge ocult, amb un llenguatge diferent perquè no ho esbrini ningú. Doncs avui us presentem una tècnica diferent que té un component màgic, voleu saber quin és? Haureu de mirar el següent recurs que hem preparat. Només us avancem que podreu escriure missatges i enviar-los amics sense que sàpiguen de què es tracta. L’única condició és que per veure el resultat haureu de demanar ajuda a un adult.
Ho vull veure!
Casal Infantil a casa

Scratch

A la mostra de jocs i joguines, vam proposar un recurs que alguns van poder conèixer es tracta de “Scratch” programació informàtica on us podeu iniciar creant animacions, jocs, cançons, etc. És una eina gratuïta i molt intuïtiva que està recomanada per infants a partir de 7 anys.
Ho vull veure!
Casal Infantil a casa

Coet volador

Us oferim una proposta per fer “un Coet volador” a partir de material reciclat, que podreu crear vosaltres mateixos. És necessari que estigueu motivats i tingueu una bona bufera per fer-lo volar ben amunt.
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Un experiment

Aquesta setmana us hem preparat un experiment Si, si, com ho llegiu! amb un parell d’elements que trobareu a la cuina podreu fer un experiment molt curiós. Mireu, mireu!
A veure!
Casal Infantil a casa

Pasta de sal

Aquí teniu una altra activitat que ens ha preparat l’Aula Ambiental Sagrada Família. Podreu crear la vostra pròpia “plastilina” casolana i posar-li colors amb elements naturals. Que gaudiu molt!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Taller rosa - 1a proposta

Per tal de celebrar la diada de sant Jordi us oferim una idea de rosa construïda a partir de materials reciclats. Amb els recursos que tingueu a l’abast podeu adaptar-la, versionar-la o fer-la al vostre gust, deixeu volar la imaginació artistes.

Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Taller rosa - 2a proposta

Aquest any Sant Jordi serà diferent, per això us proposem que decoreu els vostres balcons amb roses. Hi ha tants tipus de roses com persones, colors, mides, olors, textures diverses, per això us oferim un altre model de rosa, per tal que pugueu crear-la d’una forma molt senzilla. Després si voleu, envieu-nos la vostra rosa i pengeu-la a les xarxes socials anomenant @centrecivicsafa @casalinfantilsagradafamilia amb les etiquetes #rosesconfinades i #SantJordiBCN
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Taller Drac

Com ja sabeu un dels personatges de la llegenda de Sant Jordi és el Drac. Us proposem fer-ne un amb material que segur teniu per casa. Us deixem una mostra però us animem a que feu el vostre propi disseny!!
Ho vull fer!
Casal Infantil a casa

Titelles amb mitjons

Aquí us oferim una activitat que es basa en fabricar-vos les vostres pròpies titelles amb les que després podreu fer espectacles. Crear titelles de mà és un taller fàcil, nosaltres us proposem que les feu amb mitjons i altre material que podeu trobar per casa com llana o botons. Deixeu anar la vostra imaginació i de ben segur que us en sortiran de ben divertits.
Ho vull provar!
Casal Infantil a casa

Encistella el tap

Segurament coneixeu molts jocs tradicionals, en alguns has de fer servir l’enginy i l’habilitat per resoldre’ls. Recordeu el “cola bola”, versionem aquest joc per tal que pugueu crear-lo vosaltres mateixos amb el material reutilitzat. Aquí us deixem les instruccions.
Ho vull provar!
Casal Infantil a casa

Circuit de bales

Cada dia hi ha més gent que recicla ja que a les cases s’acumulen les capses, envasos i cartons, però i si enlloc de llençar-les reutilitzem alguna d’aquestes coses? Us proposem que creeu el vostre propi joc. Amb una mica d’imaginació i ganes podeu construir un circuit de bales ben especial… Alguns de vosaltres recordareu quan vam muntar el nostre al casal.
Ho vull provar!
Casal Infantil a casa

El menja taps

Seguint en la línia dels jocs d’habilitat hem creat “El Menja Taps”, un taller que podeu fer amb els infants gaudint de la creació, construcció i competició final. Tracta d’encistellar el major nombre de taps possible abans que el teu adversari ho aconsegueixi.
Ho vull provar!
Casal Infantil a casa

Vols fer una baldufa amb material reciclat?

L’Aula Ambiental Sagrada Família ens proposa un taller ben divertit. Podeu crear i decorar la vostra pròpia baldufa reutilitzant materials que teniu a casa. Esteu preparats?
Aquí podeu trobar els passos per fer-la!
Vull fer-la!

Reptes

Casal Infantil a casa

Llengua de signes

Avui us presentem un repte que és un bon desafiament i qui el podria presentar millor que no fos el Jordi. Aquesta vegada us proposem parlar en la llengua de signes. Pels que no la conegueu haureu de tenir paciència i enginy però de segur que ho aconseguireu. Us deixem uns enllaços per què pugueu consultar l’alfabet.
– http://www.sematos.eu/lsc.html
– http://www.edu365.cat/signes/index.html
– https://transmediacatalonia.uab.cat/signem/index.php?idioma=cat&plantilla=glosario
Us atreviu?
Som-hi!!!
Casal Infantil a casa

La galeta

Aquesta setmana us proposem un repte senzill i molt divertit!
Creieu que sou capaces de menjar-vos una galeta sense tocar-la amb les mans? Haureu de demostrar la vostra agilitat i fer ganyotes per aconseguir-ho, només necessiteu una galeta i ganes de passar-ho bé!
Som-hi!!!
Casal Infantil a casa

Equilibri de la llauna

Esteu preparats per un nou repte? Aquesta setmana haureu de fer servir el vostre enginy i destresa per mantenir l’equilibri d’objectes i procurar que no caiguin. Necessitareu reutilitzar unes llaunes com les de refresc. Ah! Penseu en tenir el pal de fregar a la vora per si us trobeu amb alguna dificultat. Us animeu?
Vull fer-lo!
Casal Infantil a casa

Embarbussaments

Us presentem el 4rt repte. Segur que moltes vegades heu intentat dir paraules molt enrevessades com “esternoclidomastoidal” o frases molt llargues. Aquesta vegada us proposem un parell d’embarbussaments creieu que us entrebancareu o us en sortireu? Proveu-ho!
Vull fer-lo!
Casal Infantil a casa

Bufa, bufa i avança

A partir d’aquest repte volem posar a prova la vostra capacitat respiratòria i habilitat jugant, superareu el repte només si voleu molt i molt fort i supereu al vostre adversari, us proposem que feu dos circuits i poseu a prova els vostres pulmons, endavant!
Vull fer-la!
Casal Infantil a casa

Torre del confinament

Estàs avorrit i no saps què fer? El repte que et proposem avui tracta de buscar tots els objectes que tinguis per casa per fer una torre tan alta com puguis, això si ha d’arribar al sostre! Utilitza el teu enginy i els teus coneixements d’arquitectura per fer d’aquesta torre un gratacel.
Vull fer-la!
Casal Infantil a casa

Pila de gots

Material necessari: 6/8 gots i un globus.
Es tracta d’apilar els gots un dins de l’altre amb l’ajuda d’un globus i la vostra capacitat respiratòria. Haureu d’inflar el globus dins d’un got de manera que l’aixecareu de la taula fins a posar-lo dins un altre got, repetireu aquesta acció tantes vegades com calgui fins que construïu una pila amb tots els gots, sense utilitzar les mans.
Vull fer-la!

Material audiovisual

Casal Infantil a casa

15 de maig Dia Internacional de les Famílies

El 15 de maig se celebra el Dia Internacional de les Famílies.
Com ja sabeu n’hi ha moltes i de molt diverses, i per això volem compartir aquest film amb vosaltres, per visibilitzar la diversitat de famílies que hi ha i com en són de felices cadascuna amb les seves particularitats.
Vull veure'l!

Articles

Casal Infantil a casa

Competències per la vida en el lleure educatiu

El lleure és molt important en la infància. Durant aquest temps els infants adquireixen una sèrie de competències pel seu desenvolupament integral que són tant o més importants que les que s’adquireixen en l’educació formal.
L’UNESCO ha definit set competències bàsiques per als ciutadans del futur valorant el lleure com una font d’aprenentatge. Aquestes competències són l’autogestió, l’ús de diverses eines i recursos, la interacció entre iguals i amb el món, trans-disciplinarietat, multi-alfabetització i l’aprenentatge al llarg de la vida.
Quan els infants juguen succeeixen moltes coses, en primer lloc han de comunicar-se, per conèixer els companys, marcar unes normes de joc propi a negociar entre els jugadors, gestionar les emocions i els conflictes que puguin sorgir, compartir recursos o inventar-ne de nous a través de la imaginació. Tots aquests aspectes influeixen en l’infant mitjançant l’aprenentatge significatiu promovent la comprensió del món a més d’integrar elements clau per la vida quotidiana.
Educació 360º, és una aliança entre diferents entitats del món educatiu que vol fer realitat el dret de tots els infants i adolescents a aprendre més enllà de l’escola. Per aquest motiu han editat aquest document que us deixem a continuació, fruit d’un seminari en què hi van participar persones vinculades a les diverses iniciatives de l’escoltisme, l’esplai i l’àmbit socioeducatiu de Catalunya.
Vull llegir-lo!
Casal Infantil a casa

Confinament ecològic

Així és com Carlos González ha anomenat el seu article on pretén reflexionar sobre la situació tan excepcional que estem vivint. La vida frenètica que portàvem fins ara tenia moltes persones pendents de la feina, les tasques de la llar i altres obligacions, i deixava poc temps per la família i els amics.
Degut al confinament hem pogut aturar-nos a pensar en les coses essencials de la nostra vida, en com la volem viure i quin futur deixem als que vindran. Està clar que aquesta situació marcarà un abans i un després en diversos àmbits: la feina, la manera de socialitzar i de viure, etc. I potser a partir d’ara les prioritats de molta gent canviaran.
Actualment el temps de convivència ha pres un paper molt rellevant. Moltes persones han pogut comprovar com en són d’importants com a referents per als seus infants, com s’ha reforçat el seu vincle i han sigut conscients de les vivències que s’estaven perdent fins ara.
Un altre exemple al que fa es fa referència en aquest article és l’atenció que fem a les persones del nostre voltant com els veïns, ja que aquest confinament ha despertat valors com la solidaritat o l’empatia cap als altres, oferint tot tipus de coses, des d’ajuda a les persones més vulnerables per fer la compra d’aliments, entre d’altres,cosa que ha millorat les cures entre les persones, com de relació mitjançant trobades al balcó, dibuixos i escrits a les escales…
Seguim tenint molt present la preocupació pel planeta i conseqüentment, el futur que deixarem als infants, i veient com s’està curant el planeta amb el poc moviment de persones, potser a partir d’ara ens comencem a replantejar que no val la pena viatjar tant, si això fa que generem més contaminació.
Vull llegir-lo!
Casal Infantil a casa

Trencant els estereotips de gènere

Com sabeu, al Casal Infantil treballem el gènere i la igualtat de forma transversal. Això ho fem tant amb la manera com disposem els materials i el mobiliari dins l’espai, com també en el dia a dia donant exemple amb la nostra manera de vestir o amb la manera de comunicar-nos que tenim tant amb les famílies com amb els infants.
Considerem molt important transmetre aquests valors per tal de no repetir patrons que a nosaltres ens han arribat a través de les nostres famílies i de la societat en general, i també entenem com un deure fer tot el possible per trencar els estereotips de gènere, tema que s’ha d’abordar amb els infants des que són ben petits.
A partir de petites accions en la nostra tasca quotidiana, tractem d’educar les noves generacions per que tinguin una mirada lliure que no estigui estigmatitzada. Tractem d’oferir diversos models amb els que es puguin identificar, que les criatures no se sentin jutjades per jugar amb certs materials, practicar esports, jocs o qualsevol acció que socialment no estigui entesa com a normal a realitzar per les persones del seu gènere.
En aquest article que us recomanem a continuació s’exemplifica de manera molt clara. Parla d’un grup de nenes i adolescents empoderades de l’Índia que, mitjançant la pràctica de l’skatebording, trenquen els estereotips de gènere molt marcats en la seva societat:
Vull llegir-lo!
Casal Infantil a casa

Els infants ja poden sortir al carrer

Vicenç Arnaiz a partir d’aquest article, ens ofereix unes consideracions per sortir al carrer durant el confinament de manera que complim les mesures de seguretat, respectant les necessitats dels infants i cuidar-nos a nivell personal.
Vull llegir-lo!
Casal Infantil a casa

Reflexions entorn els contes tradicionals

El curtmetratge d’un experiment que es va realitzar amb infants, ofereix una altra visió del conte i mostra la reacció i evolució de les respostes de les criatures en posar-se a la pell de la protagonista.
Vull llegir-lo!
Casal Infantil a casa

Contes amb perspectiva de gènere

El Centre Cívic està especialitzat en gènere i igualtat, i al Casal Infantil treballem transversalment aquesta temàtica. En la selecció de material també apliquem aquest aspecte amb l’objectiu de mantenir una mirada lliure d’estereotips. A través dels contes s’ofereixen diverses mirades, us recomanem una selecció on la perspectiva de gènere està molt present.
Vull llegir la notícia
Casal Infantil a casa

El joc lliure

El casal infantil aposta pel joc lliure com a mitja d’experimentació en les primeres etapes, permeten la descoberta de l’entorn. Els beneficis del joc són múltiples, per això s’aposta per crear espais on els infants se sentin atrets i connectats amb el que els agrada. A partir de l’article de Mayte Rius podem conèixer les raons per les quals el joc lliure és la millor eina d’aprenentatge.
Vull llegir l'article
Casal Infantil a casa

Teletreballar amb criatures. Com ho fem?

Durant el confinament, moltes persones conviuen en família, compartint espais i materials. És necessari tenir una mirada especials amb els més petits, per aixo hem seleccionat un article publicat el 27 de març a l’apartat Criatures del Diari Ara on ens parla de la situació actual que estem vivint, i com combinar el teletreball, la convivència i les estones de lleure amb les criatures:
Vull llegir la notícia

Podeu contactar amb l’equip del Casal Infantil a través de:
casalinfantil@ccsagradafamilia.net
https://www.instagram.com/casalinfantilsagradafamilia