Dia Mundial del Medi Ambient

Dia Mundial del Medi Ambient

El 5 de juny és, des de 1974, el dia escollit per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. Arribem a aquesta data en un clima d’optimisme davant l’incipient desconfinament cap a la nova normalitat però també més conscients que mai de la necessitat de cuidar tot el nostre entorn en un món que se’ns ha mostrat més globalitzat que mai. El Centre Cívic Sagrada Família programa sempre les seves activitats, algunes d’elles en coordinació amb l’Aula Ambiental del barri, tenint en compte tots els protocols mediambientals i amb la intenció de fer arribar a la ciutadania la importància que té tenir cura del nostre barri, la nostra ciutat i el nostre Planeta, sigui amb petites o grans accions. Fa anys que a la tardor es programava el Cicle de consum responsable i malgrat que ja no es fa, la mirada ecologista es manté a la programació de tallers i d’activitats culturals.

Així a l’hivern del 2019 vam programar un cicle de cinema amb la col·laboració de l’Aula Ambiental, que sota el títol d’Estimat Planeta Terra, volia apropar la mirada de tres directors d’arreu del món als problemes mediambientals que l’acció de la humanitat està causant a la seva llar i que poden derivar en un camí de no retorn. I ho vam fer amb tres pel·lícules pertanyents a gèneres ben diferents. Una pel·lícula d’animació com La tortuga roja va ser el vehicle escollit pel belga Michael Dudok de Wit per, mitjançant la faula d’un nàufrag que arriba a una illa deserta, explica la importància de les relacions que manté l’ésser humà, com a espècie, amb la resta amb les que cohabitem, tant animals com vegetals. Plena de realisme màgic ens arribava al 2012 la proposta del director estatunidenc Benh Zeitlin Bestias del sur salvaje sobre el problema del progressiu escalfament del Planeta causat per l’acció de l’home. Basada en la novel·la homònima de Lucy Alibar, ens apropa la història d’una nena de sis anys que malviu amb el seu pare en una illa imaginària del sud del Planeta. Un indret conegut com “La Bañera” on les seves vivències es veuen seriosament condicionades per la vertiginosa pujada del nivell del mar ocasionada pel desglaç dels casquets polars.

Sobre el mateix problema girava la darrera proposta del cicle, la cinta de ciència ficció Snowpiercer del sud-coreà Bong Joon-ho. Un darrer intent per solucionar l’esmentat problema acabava amb els supervivents condemnats a viure i viatjar eternament en un tren dividit en classes socials. Vinculat al cicle, dins la nostra secció habitual de Reflexions d’1 h, es va presentar el documental Straws, a càrrec del FICMA. El documental, dirigit per Linda Booker, fa que el públic conegui de primera mà les devastadores conseqüències que pel Planeta ha tingut la fabricació i consum durant dècades de quelcom tant, en aparença inofensiva, com les canyes de plàstic.

A la darrera tardor vam col·laborar novament amb l’Aula Ambiental i el cicle Claqueta i acció! del FICMA projectant el documental UseLess, que ens descobreix per què el malbaratament d’aliments i de roba s’ha convertit en un gran problema social i ambiental, i què podem fer nosaltres per evitar-ho. I durant les Festes de tardor del barri vam organitzar una campanya de recollida i reciclatge de dispositius mòbils “Mobilitza’t per la selva” amb l’Aula Ambiental i la Fundació Claror i que ens va permetre col·laborar en el projecte d’apadrinament de ximpanzés de la Fundació Jane Goodall

Us volíem compartir tots aquests títols de pel·lícules i documentals, perquè si no els heu vist encara… Creiem són una bona una bona recomanació per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient

I per totes les amants del cinema… us volem anunciar que ja ha començat la 28a Mostra Internacional de Films de Dones. Enguany amb una programació  en línia de  l’1 al 14 de juny amb  la col·laboració de Filmin. Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç: https://www.mostrafilmsdones.cat/programacio/.

Data

Dimarts 2 juny 2020 - Dilluns 31 ag. 2020

Hora

All of the day
Categories

Comments are closed.