Diversitat sexual infantil a la literatura

Atravessant el confinament
11 de maig de 2020
Traient el nas
18 de maig de 2020

Diversitat sexual infantil a la literatura

Sovint fem servir la paraula normalitat per fer referència aquelles accions o coses que són habituals o rutinaries, però quins són els paràmetres que marquen aquesta normalitat? Influeixen en la manera de ser o fer? Aquí entra en joc la diversitat, que entén com a normalitat les diferents formes de ser i actuar.

La societat d’avui en dia ha canviat, i la realitat de les famílies que ens trobem al casal infantil també. Hi ha nens que verbalitzen que volen ser nenes o criatures que tenen dues mares, entre d’altres, i aquesta realitat no es veu reflectida en la literatura infantil que trobem al mercat actualment. Per què no trobem històries on una princesa salvi una altra princesa, fugin juntes i tinguin una història d’amor? Per què trobem pocs contes on hi hagi criatures que tinguin 2 mares o 2 pares?

El casal infantil volem ser un espai de referència on les criatures puguin sentir-se lliures d’expressar la seva identitat de gènere. Una manera de fer-ho és a través dels contes, mitjançant els quals els infants puguin trobar referents i puguin sentir-se identificats amb els personatges de les històries que llegeixen. Però encara ens costa aconseguir llibres on hi apareguin personatges amb una identitat de gènere que no correspongui a l’heterosexualitat, i encara menys que en siguin els protagonistes.

Com a equip entenem els contes com un mitjà de transmissió de valors molt valuós, i creiem que s’hauria d’aconseguir que els infants aprenguin a copsar el contingut de les històries i el que volen transmetre, més enllà de qui en són els protagonistes i quina és la seva identitat de gènere. Esperem arribar a aquest punt en un futur no gaire llunyà.

En aquest article de l’Ara Criatures la Bel Olid en fa una bona reflexió.

Llegir l'article

 

Comparteix aquesta notícia:
FacebooktwittermailFacebooktwittermail